Płatki drożdżowe stosowane w codziennym menu
Gastronomia

Płatki drożdżowe stosowane w codziennym menu

Płatki drożdżowe nieaktywne jeszcze nie tak dawno postrzegano przede wszystkim jako oryginalną alternatywę dla sera. Mówiono o nich sporo, nie każdy jednak brał je pod uwagę podczas zakupów. Dziś jednak, gdy w grę wchodzą płatki drożdżowe zastosowanie ich w kuchni wydaje się większe i bardziej spektakularne niż kiedykolwiek wcześniej. Warto więc przyjrzeć się bliżej możliwościom, jakie otwierają się przed nami za ich pośrednictwem.

Co można zrobić z płatków drożdżowych?

Płatki drożdżowe nieaktywne to dziś nie tylko ciekawa alternatywa dla sera, gdy przygotowuje się wegańską odmianę naszej ulubionej pizzy. Posiadają znacznie więcej atutów, warto więc zwrócić uwagę choćby na to, że mogą być stosowane także jako zagęszczacz do sosów i zup oraz dodatek do past smakowych i pasztetów. Posiadane przez płatki drożdżowe witaminy i minerały uzasadniają zresztą poszukiwanie dla nich coraz to nowych zastosowań.

Tu warto wspomnieć o posypce do ziemniaków i sałatek, alternatywie dla soli, a nawet o ciekawym rozwiązaniu, które może uzupełniać potrawy z udziałem makaronu.

Gdzie kupić płatki drożdżowe?

Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie płatki drożdżowe gdzie kupić. Choć posiadane przez płatki drożdżowe właściwości potrafią nam zaimponować, nadal nie są to rozwiązania dostępne w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Jeśli więc zależy nam na włączeniu ich do codziennego menu, warto zastanowić się zarówno nad ofertą sklepów stacjonarnych, jak i tych, które działają w Internecie.

Te ostatnie wydają się zresztą szczególnie interesujące ze względu na to, że są w stanie zaproponować nie tylko duży wybór płatków. W wielu z nich kładzie się duży nacisk także na źródło ich pochodzenia. Kupujący mogą więc mieć pewność, że sięgają po rozwiązanie nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale również bezpieczne.