Co warto wiedzieć o płatkach drożdżowych nieaktywnych?
Gastronomia

Dowiedz się więcej o płatkach drożdżowych

Osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem się, coraz częściej odkrywają zdrowe zamienniki produktów, po które do tej pory sięgały. Jednym z takich produktów są płatki drożdżowe nieaktywne. Warto więc przyjrzeć się im bliżej i przekonać się o tym, czy znajdzie się dla nich miejsce w domowej kuchni. Bardzo często już krótka analiza ich możliwości sprawia, że trudno oprzeć się pokusie zaopatrzenia się w nie.

Co sprawia, że warto sięgnąć po płatki drożdżowe?

Gdy w grę wchodzą płatki drożdżowe właściwości prozdrowotne każdej ich porcji są w stanie zaimponować nawet tym osobom, których wymagania są szczególnie duże. To cenne źródło błonnika i doskonale trawionego przez organizm białka. Warto jednak docenić także posiadane przez płatki drożdżowe witaminy. Tu można wspomnieć nie tylko o witaminach z grupy B, ale również o witaminie A. Porcja płatków o wadze stu gramów zaspakaja blisko połowę dziennego zapotrzebowania na nią.

Jak stosować płatki drożdżowe

Gdy pierwszy raz kupujemy płatki drożdżowe zastosowanie ich w kuchni wydaje nam się dość tajemnicze. Stosunkowo szybko możemy jednak przekonać się o tym, że nie jest ono wcale niewielkie. Jeśli nie poddamy ich obróbce, bez obaw możemy dodać je do koktajlu lub jogurtu. To także doskonały element śniadania komponujący się z granolą i muesli.

Wiele osób chwali też płatki drożdżowe jako cenny składnik różnego rodzaju past kanapkowych. Można liczyć na nie także jako dodatek do sałatek. Bogactwo białka sprawia, że płatki drożdżowe mogą stać się ważnym elementem diety wegan i wegetarian.

Płatki drożdżowe gdzie kupić

Szukając odpowiedzi na pytanie płatki drożdżowe gdzie kupić, najlepiej kierować się ku sklepom, w których oferowana jest nam zdrowa żywność. Płatki sprzedawane w nich charakteryzuje nie tylko pewne pochodzenie, ale i przystępna cena.